Чому «порожні» ліпосоми мають власну біологічну активність?
pdf (English)

Ключові слова

«порожні» ліпосоми, фосфатидилхолінові ліпосоми, біологічна активність

Анотація

Відомо, що ліпосоми успішно використовуються, перш за все, у фармакології та фармакотерапії для доставки ліків, але не можна виключати їхню власну біологічну активність.
Отримані дані чітко демонструють, що навіть порожні (тобто, ті, що не містять активних речовин у своїй внутрішній порожнині або мембрані) фосфатидилхолінові ліпосоми (PCL), тобто, ліпосоми самі по собі, мають дивовижну здатність нормалізувати скоротливу активність судин, порушених при гіпоксії, відновлювати функцію ендотелію при артеріальній гіпертензії та цукровому діабеті й навіть відновити ендотелій-залежну релаксантну функцію судин, пошкоджену після впливу іонізуючого γ-випромінювання. Також було показано, що ліпосоми самі по собі ефективно відновлюють активність Maxi K-каналів, пошкоджену внаслідок генотоксичного окисного стресу, спричиненого γ-випромінюванням.
Таким чином, порожні фосфатидилхолінові ліпосоми мають виражену внутрішню біологічну активність щодо тканин судинної стінки. Це дійсно дивовижне відкриття, і ці ефекти можуть бути пов’язані з їхньою здатністю впливати на фосфоліпідне оточення іонних каналів і, таким чином,
модулювати функціональну активність іонних каналів.

https://doi.org/10.33250/15.06.394
pdf (English)