Ризики виникнення побічних реакцій при застосуванні цефалоспоринів у медичних закладах Харківської області
pdf

Ключові слова

побічні реакції, цефалоспорини, безпека ліків, карта-повідомлення, Харківська область

Анотація

Мета дослідження – провести аналіз ризиків виникнення побічних реакцій (ПР) на цефалоспори- ни в Харківській області за 2020 рік.

Проаналізовано базу даних зареєстрованих випадків ПР при застосуванні препаратів у Харківській області за 2020 рік. Одержано 971 повідомлення, у тому числі 316 повідомлень про ПР антибіотиків, з них 57 повідомлень про ПР стосувалися цефалоспоринів. Поширеність виникнення ПР на цефалоспорини склала 2 випадки на 100 000 населення, що за критерієм частоти є рідкими. ПР розвивались переважно в жінок молодого віку (28 % випадків) і дітей до 1 року (14 % випадків). Серед цефалоспоринів найбільша кількість (84,7 % випадків) повідомлень про ПР надійшла на препарати ІІІ покоління, з них 66,7 % випадків – на препарат Цефтріаксон. Препарату Цефотаксим стосувалося 14,6 % випадків ПР. Це може бути наслідком частішого призначення цефалоспоринів ІІІ покоління у медичній практиці. Зареєстровано 83 ПР на цефалоспорини, які виявлялися пере- важно у вигляді місцевих реакцій – 50 випадків (60,2 %), меншою мірою у вигляді системних реакцій – 33 випадки (39,8 %). Найбільша кількість ПР була у вигляді шкірних реакцій (висипи, свербіж, гіперемія) – 59,5 %, алергічних реакцій (кропив’янка, набряк Квінке) і негативного впливу на шлунково-кишковий тракт (сухість у роті, нудота, діарея) – по 9,5 %. Поодинокі скарги на сльозотечу, набряк кінцівок – по 2,4 %, гіпотензію, диспное, оніміння кінцівок – по 1,2 %. Більшість отриманих ПР відносять до типу А, крім алергічних реакцій – тип В, вони є несерйозними та передбачуваними реакціями.

Проведення регулярних досліджень з оцінки ризиків і серйозності виникнення ПР на антибіотики необхідне для контролювання безпеки антибіотикотерапії та розробки методів запобігання її ускладнень.

https://doi.org/10.33250/16.06.403
pdf