Вплив комплексної фармацевтичної композиції на структуру тканини печінки хом’яків за умов експериментального метаболічного синдрому
pdf

Ключові слова

експериментальний метаболічний синдром, стан печінки, комплексна фармацевтична композиція, золотаві хом’яки

Анотація

Питання застосування вітамінів, вітаміноподібних речовин і мікроелементів хворими з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) та іншими неінфекційними захворюваннями печінки є дискутабельним.
Мета дослідження – встановити вплив комплексної фармацевтичної композиції (Aevit premium) на структуру тканини печінки за умов експериментального метаболічного синдрому (ЕМС) в сирій- ських золотавих хом’яків.
Метаболічний синдром у сирійських золотавих хом’яків спричиняли кафе-дієтою, складовими якої були суміш з промислово-оброблених харчових продуктів з вмістом жирів не менше 40 %. Приготовлену суміш давали тваринам з надлишком упродовж 7 тижнів (49 днів). Питну воду було замінено на 10 % розчин фруктози. Досліджувану комплексну фармацевтичну композицію (КФК) Aevit premium (25,8 мг/кг) та препарати порівняння метформін (60,0 мг/кг) і вітамін Е (100 мг/кг) застосовували, починаючи з 5 тижня ЕМС упродовж 3 тижнів (21 день), тобто у лікувальному режимі.
Тривале перебування сирійських хом’яків на дієті викликало в тканині печінки ознаки стеатогепатиту: дифузну вакуольну (переважно гідропічну та жирову) дистрофію, запальну круглоклітинну інфільтрацію, накопичення дрібних крапель жиру та значне зменшення насиченості гепатоцитів глікогеном. Під дією КФК спостерігалося зменшення проявів стеатогепатиту в хом’яків з ЕМС. Встановлений позитивний вплив КФК на структуру тканини печінки хом’яків за умов ЕМС ймовірно зумовлений фармакологічними властивостями складових КФК: етиловими ефірами Омега-3 кислот, вітаміном Е, коензимом Q10, цинком, вітаміном А, біотином, селеном. За виразністю коригуючого впливу на стан печінки хом’яків в умовах ЕМС КФК не поступається препаратам порівняння вітаміну Е та метформіну.
Отримані результати свідчать про гепатопротекторні властивості КФК за ЕМС.

https://doi.org/10.33250/17.03.198
pdf