Вплив антикоагулянтів прямої дії на процеси метастазування
pdf

Ключові слова

метастазування, антикоагулянти прямої дії, нефракціонований гепарин, низькомолекулярні гепарини

Анотація

В огляді відображено теперішній стан досліджень антиметастатичної активності антикоагулянтів прямої дії, зокрема нефракціонованого гепарину (НФГ) і низькомолекулярних гепаринів (НМГ).

Детально розглянуто антиметастатичні ефекти таких НМГ, як тинзапарин, дальтепарин, надропарин, еноксапарин, ревіпарин, беміпарин, окремий розділ присвячено узагальненню механізмів антиметастатичних впливів зазначених антикоагулянтів.

Мета дослідження – аналіз та узагальнення даних літератури щодо антиметастатичної активності антикоагулянтів прямої дії (НФГ і НМГ).

Розглянуті експериментальні дані свідчать, що НФГ і НМГ запобігають метастазам і зменшують ріст первинної пухлини, збільшують виживання на моделях метастазуючих пухлин у тварин. Клінічні дані щодо використання НФГ і НМГ у хворих з онкопатологією, зокрема за метастазування, виявились менш вагомими. Крім того в разі застосування НФГ і НМГ у хворих на злоякісні новоутворення існує небезпека виникнення кровотеч.

Конструювання комплексних препаратів, що містять цитостатик і НМГ, є багатообіцяючим шляхом створення антиметастатичних засобів. Моделлю, що найчастіше використовувалась для вивчення антиметастатичної дії НФГ і НМГ in vitro та на тваринах, була меланома B16F10. Серед механізмів антиметастатичної активності антикоагулянтів прямої дії найвагомішими, на наш погляд, є пригнічення лімфангіогенезу, інгібування гепаранази та P-селектину, гальмування ангіогенезу.

Зважаючи на те, що серед антикоагулянтів прямої дії з’являються нові, більш безпечні засоби, доцільне подальше вивчення їхнього впливу на процеси метастазування.

https://doi.org/10.33250/18.01.043
pdf