Аналіз побічної дії місцевих анестетиків і визначення шляхів їхньої мінімізації
pdf (English)

Ключові слова

місцеві анестетики, побічна дія, фармацевтичний ринок України, карти-повідомлення, доказова база

Анотація

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, розвиток побічної дії ліків є однією з серйозних медичних проблем. Актуальність цієї проблеми підтверджується численними статистичними даними, які отримані в різних країнах світу.

Мета дослідження – аналіз асортименту на фармацевтичному ринку України препаратів для місцевої анестезії, доказової бази щодо їхньої клінічної ефективності та безпечності, моніторинг побічних ефектів, що викликали місцеві анестетики в Харкові та Харківській області в 2018–2021 роках, і надання рекомендації щодо мінімізації проявів побічних ефектів препаратів даної групи.

У дослідженні використовували методи спонтанних повідомлень, маркетингового аналізу, системного підходу та системного аналізу. Для аналізу клінічної ефективності та умов раціонального застосування місцевих анастетиків використовували відомі бази даних доказової медицини: Cochrane Library, Trip Database, PubMed. Ці бази даних містять систематизовану первинну та вторинну інформацію з конкретної клінічної проблеми щодо ефективності та безпеки різних медичних технологій.

Результати аналізу асортименту місцевих анестетиків на фармацевтичному ринку України показали, що в 2023 році на основі 9 міжнародних непатентованих найменувань місцевих анестетиків було представлено 65 торгових найменувань. Лідерами на ринку є препарати бупівакаїну та прокаїну (по 16 торгових найменувань) та препарати артикаїну в комбінаціях (13 торгових найменувань).

Результати аналізу карт-повідомлень з випадками побічних реакцій за 4 роки виявили, що більшість з них у вигляді запаморочення, слабкості, змін артеріального тиску, частоти серцевих скорочень, набряку, свербежу, гіперемії в місці застосування зафіксовані в разі застосування препаратів лідокаїну, які є найзатребуванішими та популярними серед лікарів.

За даними систематичних оглядів встановлено основні напрями зменшення побічних ефектів місцевих анестетиків, такі як введення під ультразвуковим контролем, застосування найменш токсичних сучасних анестетиків ропівакаїну й левобупівакаїну (відсутні на ринку України), додавання до розчину анестетику речовин зі судинозвужувальними властивостями, використання комбінацій анестетиків тривалої та короткої дії.

Отримані результати дослідження можуть бути використані лікарями-практиками та організаторами охорони здоров’я для оптимізації місцевої анестезії.

https://doi.org/10.33250/18.01.072
pdf (English)