Ефективність лікування експериментального алергічного контактного дерматиту новою комбінованою фармацевтичною композицією
pdf

Ключові слова

алергічний контактний дерматит, антиалергічна дія, рослинні лікарські засоби, комбінована фармацевтична композиція

Анотація

У статті наведено результати дослідження нової комбінованої фармацевтичної композиції за умов експериментального алергічного контактного дерматиту в мурчаків. Пошук нових оригінальних лікарських засобів з антиалергічною дією залишається актуальним питанням сучасної медицини та фармації в зв’язку зі значним поширенням алергічних захворювань серед населення. Ученими Національного фармацевтичного університету було розроблено нову комбіновану фармацевтичну композицію – антиалергічний комбінований рослинний засіб (АКРЗ), що містить стандартизовані екстракти трави череди трироздільної, квіток нагідок, листя та квіток глоду.

Мета дослідження – вивчити вплив АКРЗ на гістоструктуру шкіри мурчаків з моделлю алергічного контактного дерматиту.

Алергічний контактний дерматит викликали нанесенням 5 % спирто-ацетонового розчину 2,4-динітрохлорбензолу (ДНХБ) на ділянку шкіри мурчаків. АКРЗ вводили в дозі 30 мг/кг, препарат порівняння Дезлоратадин вводили в дозі 0,30 мг/кг, препарат порівняння Тесалін – у дозі 7,2 мг/кг. Досліджувану композицію та препарати порівняння вводили тваринам внутрішньошлунково протягом 10 днів. Ефективність препаратів оцінювали за впливом на гістоструктуру шкіри експериментальних тварин.

Встановлено, що новий АКРЗ у дозі 30 мг/кг чинить значну антиалергічну дію за умов алергічного контактного дерматиту в мурчаків. За виразністю позитивного впливу на гістоструктуру шкіри мур- чаків з алергічним контактним дерматитом засоби на основі лікарських рослин, АКРЗ і Тесалін, дещо поступаються антигістамінному препарату Дезлоратадину. АКРЗ за антиалергічною дією перевищує ефективність препарату порівняння Тесаліну.

Таким чином, АКРЗ чинить антиалергічну дію, що встановлено за позитивним впливом на гістоструктуру шкіри мурчаків з алергічним контактним дерматитом.

https://doi.org/10.33250/17.04.297
pdf