Протизапальна активність ліпосомальної форми кверцетину
pdf

Ключові слова

протизапальна активність, кверцетин, ліпосоми, моделі ексудативного запалення

Анотація

Останнім часом у плані пошуку нових протизапальних засобів значний інтерес викликає ліпосомальний препарат Ліпофлавон, що містить природний флавоноїд – 3,3’,4’,5,7-пентаоксифлавон (кверцетин).

Мета дослідження – вивчити протизапальну активність ліпосомальної форми кверцетину (Ліпофлавону) на різних моделях ексудативного запалення.

Протизапальну активність ліпосомальної форми кверцетину – Ліпофлавону вивчали на моделях ексудативного запалення в мишей, викликаного субплантарним уведенням різних флогогенних агентів.

Отримані результати показали, що ліпосомальна форма кверцетину – Ліпофлавон у діапазоні доз 3,8–15,2 мг/кг (за кверцетином) статистично достовірно інгібує набряк, який викликаний карагеніном з (-37,09) % до (-63,43) %. Експериментальне запалення, що викликане іншим флогогенним агентом – гістаміном, також демонструє антиексудативний ефект Ліпофлавону в межах від (-27,61) % до (-32,73) %. На моделі серотонінового набряку позитивна динаміка протизапальної дії ліпосо- мальної форми кверцетину знаходиться в діапазоні від (-17,95) % до (-32,00) %. Антиексудативна активність Ліпофлавону перевищує таку диклофенаку натрію на моделі ексудативного карагенінового набряку та знаходиться на одному рівні з дією референтного препарату за впливу інших флогогенних агентів.

https://doi.org/10.33250/18.03.185
pdf